Zadejte e-mail k odběru novinek

Minižáctvo U12 zakončilo sezónu na krásném 6. místě

PDF download

K posledním dvěma zápasům letošní sezóny jsme vyjeli opět do velmi daleké Nové Paky, kde se hrál závěrečný turnaj o konečné 5. – 8. místo. V prvním zápase nás čekal soupeř ze Svitav. Výhra v tomto zápase by nás poslala do boje o konečné 5. místo, prohra do boje o 7. místo. Druhou dvojici tvořily týmy Nové Paky a Holic. Dokonce to vypadalo, že budeme kompletní, ale nakonec chyběl Adam (noha v sádře) a Agáta (nemoc). 

výhra 06.04.2019 ADFORS Basket Litomyšl - TJ Svitavy 83:24 (32:2 53:10 67:16)
Dominik Suchomel - 19, David Kubíček - 16, Tadeáš Tichý - 16, Bohdana Metyšová - 10, Nela Škeříková - 10, Jolana Jánová - 8, Tomáš Hanuš - 4, Berenika Gultová - 0, Natálie Svobodová - 0

Do zápasu proti Svitavám jsme vlétli jako uragán. Všichni hráči plnilo to, co jsme si řekli, že chceme hrát. Velmi těsná osobní obrana hráče s míčem, ale i bez míče, rychlý přechod do útoku a v postupném útoku hra 1na1. Pod oběma koši nás drželi David s Bebe, takže to, co jsme neproměnili, tak jsme si dokázali mnohdy doskočit. Skóre velmi rychle narůstalo v náš prospěch a soupeři jsme dovolili skórovat až v 6.minutě za stavu 14:0. Obdržený koš nás však ještě více nakopnul a do konce čtvrtiny jsme zvýšili skóre na 32:2. S vědomím, že by nám zápas o celkové 5. místo neměl uniknout, jsme více šetřili síly Domči, Davida a Nelči. O to víc si zahrál zbytek týmu, ale na předvedené hře to nebylo skoro znát. Nutno podotknout, že Svitavám chyběl jejich nejlepší hráč Bryška, ale jsem přesvědčen o tom, že ani ten by jim tentokrát nepomohl. Holky i kluci hráli výborně a skóre neustále narůstalo. Zápas jsme si všichni užili a došli jsme k zaslouženému vítězství. Byl jsem za to rád, protože očekávaný zápas proti Nové Pace bude asi úplně jiný.

výhra 06.04.2019 Sokol Nová Paka - ADFORS Basket Litomyšl 44:28 (21:11 27:13 35:19)
Dominik Suchomel - 9, Berenika Gultová - 6, Natálie Svobodová - 6, Bohdana Metyšová - 4, Nela Škeříková - 2, Tadeáš Tichý - 1, Tomáš Hanuš - 0, Jolana Jánová - 0, David Kubíček - 0

Předpoklad se potvrdil a o konečné 5. místo jsme se utkali s Novou Pakou, která přehrála Holice. Proti tomuto soupeři jsme hráli v základní části poměrně nedávno a utrpěli jsme dvě porážky. V jednom zápase jen o dva body. Věděli jsme, že nás nečeká nic lehkého. Soupeřův tým je složený ze samých urostlých a zároveň atletických kluků. Tak jak my se připravovali na soupeře, tak se soupeř očividně velmi dobře připravil na nás. Naši osobní obranu soupeř překonával akcemi hoď a běž, ale vše v plném sprintu. A i když naši hráči nejsou vůbec pomalí, tak některým jsme opravdu nestíhali. Velmi dobře pokrytý Dominik a ke všemu hned v první čtvrtině si David udělal 3 fauly, takže jsme jen velmi těžce hledali cestu k soupeřovu koši. Po první čtvrtině jsme prohrávali 11:21. Od druhé čtvrtiny to byl boj, opravdu velmi tuhý a pro naše menší hráče a holky místy i velmi bolestivý boj. Obrany výrazně převyšovaly útok. Rád bych vyzdvihnul Bebe, protože nás podržela pod košem na doskocích. Statečně se bila o každý míč. Bohužel náš útok za celý zápas nenašel klíč k obraně soupeře. Naše nájezdy do koše do tří protihráčů neměly šanci na úspěch, ke hře 1na1 jsme se nedostali, protože nás soupeř velmi kvalitně dostupoval. Konečný výsledek 28:44 je sice smutný, ale fyzicky jsme na soupeře opravdu neměli. Ale všichni na hřišti do toho dali maximum a já jsem na vás hrdý. Děkuji!

 

Závěrem mi dovolte krátké shrnutí.

Tento tým je vlastně poskládaný ze tří částí, které spolu netrénují, ale setkáváme se pouze na zápasy. Jsou to všechny holky, které hrají a trénují u U13B, David, Adam a Domča z U13A a doplnění o Toma a Tadeáše z U11. To, že spolu netrénují, nepovažuji až za tak velký problém, jelikož se snažíme ve všech kategoriích praktikovat ten samý herní systém. To, co bych ale chtěl, aby tady zaznělo a nemusí být všem úplně jasné je, že jsme hráli skupinu VP1. To znamená, tu nejlepší, s těmi nejsilnějšími soupeři. To znamená, že všechny týmy, které hrály VP2 se umístili až za námi! Z tohoto pohledu je naše konečné umístění na 6 .místě opravdu KRÁSNÝ výsledek. A když se podívám na konečnou tabulku, tak si myslím, že zasloužený a spravedlivý. Ano, kdybychom ve všech zápasech byli kompletní, tak bychom možná mohli být výš, ale tak to je. A pořád jsme za sebou nechali dalších 13 týmů. Například Jičín, Havlíčkův Brod, Studánku Pardubice, Svitavy, …

 

V této sezóně jsme odehráli 20 zápasů, kde jsme jich 7 vyhráli a 13 prohráli, s celkovým skóre 1035:981. Basketbalem jsme strávili 10 víkendů a najezdili jsme 884 km. Pěkná práce.

 

A úplným závěrem mi dovolte poděkovat.

Samozřejmě všem hráčkám a hráčům, protože vím, že to se mnou není někdy jednoduché. Občas řvu, chci toho moc, vytýkám chyby, ale trénovat vás mi dělá fakt radost. Nezapomenu na zápas v Trutnově, který jste vydřeli a ubojovali, strašně jsem si užil zápasy proti Holicím a Svitavám, kde jste zahráli skvěle a spoustu dalšího. Díky moc.

Všem rodičům za podporu. Jezdíte s námi, fandíte, super. Radčiny dobroty, Bohdanovi hlášky, prostě prima parta. Jste skvělí a díky za vaši přízeň.

A příští rok v U13 se na vás zase všechny těším. Ahoj Zbyněk

Zobrazit celou zprávu
10.04.2019 Zbyněk Tichý

Žáci zakončili ligovou skupinu C na pěkném 2. místě!

PDF download

Poslední dva ligové zápasy čekaly naše chlapce v Kyjově a Brně. Jak bylo naší tradicí po téměř celou sezonu, tak ani tentokrát jsme nebyli kompletní. Chyběl Adam Švanda, kluci Tupcovi a Šimon Vašek. Sobotní duel byl na palubovce doposud neporaženého lídra soutěže, v neděli nás pak čekal přímý souboj o druhou příčku.

výhra 06.04.2019 Jiskra Kyjov - ADFORS Basket Litomyšl 71:56 (18:18 32:34 50:45)
Tomáš Folta - 17, Jonáš Brýdl - 7, Adam Kubíček - 7, Ondřej Vomáčka - 7, Tomáš Sedláček - 6, Adam Bielko - 4, Kryštof Grujbár - 4, Matěj Hanuš - 4, Michal Broulík - 0

Výsledek zápasy vypadá jako poměrně jednoznačný, ale ve 38. minutě vedli domácí jen 58:54. Pak jsme bohužel nebyli dvakrát dostatečně důrazní v obraně, rozdíl narostl na 8 bodů a v koncovce už to z naší strany bylo hodně vabank.

Výkon z naší strany nebyl špatný, a když pomineme body Tomáše Folty, tak se zbylí střelci rozdělili dost rovnoměrně. Bohužel jsme měli problém pod naším košem, kde jsme nebyli dostatečně důrazní a domácí tak několikrát poměrně snadno skórovali.

Musím zmínit ještě jednu trochu nebasketbalovou věc, která ale ke sportu patří a bohužel jde poslední dobou dost špatným směrem, jsou to fanoušci. Velmi úsměvné je, že po celé hale bylo 8 plakátu s akcí bezfaulu a někteří rodiče se chovali přesně naopak. Je alibismus říkat, že fanoušky nezměníte... fanoušci jsou obrazem trenéra a klubu a jsou takoví, jaký jim klub dovolí. Já jsem nesmírně hrdý na naše fanoušky, kteří jsou v tomto opravdu ukáznění a vědí, jak se mají na dětském sportu chovat. Navíc našim trenérům to není jedno a dokážou si rodiče případně okřiknout.

A naší hráči? To je opravdu ukázka fair-play. Zrovna v tomto zápase jsme se přiznali k tečím při autu, skoro po každém faulu se naši kluci omluvili a když soupeř upadl, tak mu pomohli vstát... Jsem na vás pyšnej kluci!

výhra 07.04.2019 SAM BŠM Brno - ADFORS Basket Litomyšl 47:82 (8:22 14:44 38:65)
Tomáš Folta - 26, Tomáš Sedláček - 13, Kryštof Grujbár - 11, Adam Bielko - 10, Jonáš Brýdl - 6, Matěj Hanuš - 6, Adam Kubíček - 4, Ondřej Vomáčka - 4, Michal Broulík - 2

Vstup do nedělního zápasu nás zastihl ještě trochu rozespalé, možná to bylo tím brzkým vstáváním. Stav po pěti minutách byl 6:8. Pak se naše aktivita výrazně zvýšila a odměnou nám bylo poločasové vedení 44:14. Ve třetí periodě si naši chlapci asi řekli, že už není třeba bránit a dovolili jsme domácím zaznamenat 24 bodů, což je víc, než ve zbývajících třech periodách dohromady. Naštěstí byl náskok dostatečný a v poslední části jsme opět začali lépe bránit, a tak jsme si v poklidu došli pro cenné vítězství, které znamenalo udržení konečného 2. místo v ligové skupině C.

 

Celou sezonu lze hodnotit pozitivně, i když nás provázely obrovské zdravotní problémy. Troufám si říci, že pokud bychom byli kompletní na všechny zápasy, tak bychom hráli v extraligové skupině. Ale zranění ke sportu patří a my to musíme brát tak, jak to je. Kluci rozhodně udělali výkonnostní posun a musíme i nadále pracovat především na našich individuáních dovednostech. Teď nás ne konci května a začátkem června čeká kvalifikace o ligu žáků U15, kde bychom rádi proklouzli mezi 24 nejlepších týmů v ČR. Držte nám palce!

Zobrazit celou zprávu
09.04.2019 Martin Šorf

Juniorky U19 mají za sebou poslední ligovou mládežnickou sezonu!

PDF download
Poslední dva zápasy odehrály naše juniorky o uplynulém víkendu v Benešově a Kolíně a byly poslední hned ze dvou důvodů. Jednak to byly záverečné duely této ligové sezony, ale hlavně to bylo naposledy, kdy tyto holky hrály za Litomyšl mládežnickou soutěž. Od příští sezony bychom měli startovat již ve Východočeské lize žen.
výhra 30.03.2019 BC Benešov  - ADFORS Basket Litomyšl 50:65 (14:13 30:27 37:48)
Tereza Hánělová - 23, Vendula Rohlenová - 11, Natálie Bisová - 9, Daniela Marková - 8, Viktorie Jakubcová - 6, Karolína Pakostová - 5, Natálie Čerebová - 3

První poločas se nám vůbec nevydařil a v 18. minutě jsme prohrávali již 18:30. Do přestávky jsme dokázali naštěstí stáhnout na rozdíl tří bodů a byli stále ve hře.

Druhou dvacetiminutovku jsme zahájili šňůrou 14:0, ujali se vedení 41:30 a to si už pohlídali.

výhra 31.03.2019 BC Kolín - ADFORS Basket Litomyšl 61:55 (17:13 33:35 44:41)
Daniela Marková - 23, Natálie Čerebová - 14, Natálie Bisová - 6, Vendula Rohlenová - 5, Tereza Hánělová - 3, Viktorie Jakubcová - 2, Karolína Pakostová - 2, Anna Bielková - 0

Zápas v Kolíně byl pro diváky hodně zajímavý a přinesl časté střídaní ve vedení a několik bodových šňůr. Narozdíl od soboty, kdy jsme zaznamenali 9 trojek, se nám tentokrát nedařila příliš střelba z dálky a dali jsme jen dvě trojky. Prosazovali jsme se především z nájezdů po hře 1na1.

Šest minut před koncem jsme se ujali slibného vedení 53:46, které jsme bohužel nedokázali udržet. Udělali jsme v koncovce několik naprosto zbytečných chyb a dovolili domácím výsledek otočit ve svůj prospěch.

 

Konečná bilance v letošním ligovém ročníků zní 6 výher a 10 porážek, což znamená 5. místo v ligové skupině B.

I letos se potvrdilo, že když jsme byli kompletní, tak jsme dokázali porazit kohokoliv, bohužel často tato situace nenastala a k zápasům jsme jezdili třeba jen v šesti hráčkách. Celou soutěž zvládly holky odehrát v celkovém počtu osmi hráček, za což mají můj obdiv a uznání. Zároveň bych chtěl poděkovat i Tomášovi, který mě na mnoha zápasech zastoupil.

Do dalších let, již v dospělé kategorii, přeji holkám mnoho úspěchů.

Zobrazit celou zprávu
02.04.2019 Martin Šorf

Minižáci U13 po roce opět stříbrní ve Východočeském přeboru!

PDF download

Rok se s rokem sešel a naši chlapci ročníku 2006 odjížděli opět do Pardubic na finálový turnaj Východočeského přeboru. V semifinále nás čekaly dívky ze Sokola Hradec Králové. Druhou dvojici tvořili domácí chlapci a Svitavy. Náš cíl byl jasný. Postoupit do finále a pokusit se o překvapení na úkor favorita. Nakonec se nám podařila pouze polovina této mise, ale i tak může se ziskem stříbrných medailí panovat spokojenost.

výhra 30.03.2019 ADFORS Basket Litomyšl  - Sokol Nilfisk Hradec Králové 62:47 (17:5 28:13 49:34)
Jonáš Brýdl - 24, Dominik Suchomel - 8, Ondřej Bílek - 7, Michal Broulík - 7, Šimon Vašek - 6, Kryštof Grujbár - 4, Matěj Hanuš - 4, David Kubíček - 1, Tadeáš Tichý - 1, Patrik Znamenáček - 0

Vstup do zápasu nám vyšel na výbornou a po šesti minutách jsme vedli 11:0. Pak se soupeřky začaly více střelecky prosazovat a hra se více vyrovnala. I v dalším průběhu jsme ale měli lehce navrch a rozdíl se tak pomalinku navyšoval. Velkou zásluhu na tom měl náš nejlepší střelec Jonáš Brýdl, který tým táhl 24 body. Další šest hráčů se o body podělilo hodně rovnoměrně, když tito kluci zaznamenali mezi 4 a 8 body.

výhra 30.03.2019 BK Synthesia Pardubice kval. - ADFORS Basket Litomyšl  62:45 (7:17 25:24 46:37)
Jonáš Brýdl - 16, Matěj Hanuš - 10, Ondřej Vomáčka - 9, Michal Broulík - 5, Šimon Vašek - 4, Tadeáš Tichý - 1, Ondřej Bílek - 0, Kryštof Grujbár - 0, David Kubíček - 0, Dominik Suchomel - 0, Patrik Znamenáček - 0

V první čtvrtině finálového zápasu proti nám nastoupila „pardubická“ pětka a nám se i tentokrát povedl výborně vstoupit do zápasu. Po čtyřech minutách jsme vedli 8:0 a první periodu vyhráli 17:7. Do druhé osmiminutovky nastoupila „holická“ sestava doplněná o nejvyššího hráče turnaje Fiedlera. Tato pětice nám dělala mnohem větší problém, především pod naším košem. V poločase jsme už prohrávali, byť o jediný bodík.

Polovinu třetí čtvrtiny jsme ještě drželi vyrovnaný stav, ale pak na nás začala čím dál více doléhat únava, která byla dána jednak úzkou rotací a také těžkým zápasem s Hradcem, který měli kluci v nohách. Soupeř toho využil pro několik snadných košů z protiútoků, se kterými jsme se už nestačili vracet. Rozdíl tak narostl a o vítězi bylo rozhodnuto.

Prohra ve finále mě samozřejmě mrzí, ale pozitivní je, že dokud jsme měli dostatek sil, tak jsme byli soupeři víc než vyrovnaným protivníkem. Bohužel náš tým nemá tak širokou sestavu, aby mohl soupeři střídajícímu dvě pětky stačit po celý zápas. To je teď úkol i pro kluk z lavičky, aby na sobě přes léto zamakali a mohli se v takovýchto duelech více zapojit do hry.

 

S naším výkonem na tomto turnaji i v celé sezoně však můžeme být spokojeni. Kluci zase udělali kus práce a zlepšili se především ve hře 1 na 1 a v individuálních činnostech. Tedy alespoň ti, co tvrdě makali a udělali pro zlepšení něco navíc.

 

Teď je před námi poslední soutěžní akce této sezony, kterou je domácí festival minižáků U13. Budeme rádi, pokud se od 10. do 12. května přijdete na kluky podívat a podpořit je.

Zobrazit celou zprávu
01.04.2019 Martin Šorf

Žáci U14A vyhráli oba poslední domácí ligové zápasy a jsou stále na 2. místě!

PDF download
Hradec Králové a Pardubice byly poslední dva tým, které se představily na naší palubovce v letošním ročníku ligy mladších žáků. Sokolům jsme chtěli oplatit jednobodovou porážku z Hradce a naopak v souboji s Pardubicemi potvrdit vítězstí ve městě perníku. Zápasy to byly ale značně odlišné, minimálně co se týče vývoje skóre.
výhra 23.03.2019 ADFORS Basket Litomyšl - Královští Sokoli 98:39 (29:2 46:19 68:31)
Tomáš Sedláček - 15, František Tupec - 14 (+6 doskoků a 6 zisků), Tomáš Folta - 13 (+6 doskoků), Adam Švanda - 13 (+6 doskoků), Ondřej Vomáčka - 10, Matěj Hanuš - 9, Adam Kubíček - 8 (+6 doskoků), Jonáš Brýdl - 6, Adam Bielko - 4, Kryštof Grujbár - 4, Šimon Vašek - 2

Vstup do zápasu byl přímo fantastický. Naše aktivní obrana získávala mnoho míčů a dokázali jsme skórovat s vysokou úspěšností. Soupeři navíc neproměnil několik dobrých pozic a tak naše vedení rychle narůstalo. Když hosté zaznalemali svůj první koš, běžela už poslední minuta první čtvrtiny a my v tu chvíli měli na kontě 27 bodů! Úvodní desetiminutovku jsme vyhráli 29:2 a bylo defacto po zápase. I nadále jsme pokračovali v dobrém výkonu na obou polovinách hřiště a Hradec ve svém trápení. Rozdíl ve skóre tak stále narůstal a zastavil se až na 59 bodech! Výborně zahráli všichni hráči a dnešní výkon musel diváky bavit.

výhra 24.03.2019 ADFORS Basket Litomyšl - BK Synthesia Pardubice 56:42 (6:16 22:26 43:33)
Tomáš Folta - 16 (+11 doskoků), Tomáš Sedláček - 9, František Tupec - 9, Adam Bielko - 6 (+8 doskoků), Adam Švanda - 6 (+8 doskoků), Matěj Hanuš - 4, Ondřej Vomáčka - 4, Adam Kubíček - 2, Jonáš Brýdl - 0, Kryštof Grujbár - 0, Šimon Vašek - 0

Po hodech přichází půst a to samé platilo o nedělním zápase. Stejná základní pětice, co rozhodla zápas s Hradcem, si v neděli nebyla schopná vypracovat dobrou střeleckou pozici a když už ano, tak jí neproměnila. A o naší obraně se nedá moc mluvit, očividně se nám nechtělo se soupeřem vracet a tak jsme dostali několik laciných košů z brejků. Po první čtvrtině jsme prohrávali 6:16! Ve druhé desetiminutovce se výkon už začal lepšít, ale definitivní obrat přišel až ve třetí periodě, po které jsme vedli 43:33 a v závěru si vedení pohlídali.

 

Tento zápas byl pro nás velikou výstrahou, že pokud nebudeme se soupeřem běhat, nebude se chtít vracet do obrany a hlavně, pokud přistoupíme k zápasu lehkovážně a bez potřebného úsilí a energie, tak nemůžeme porazit nikoho! Naštěstí se v průběhu hry výkon lepšil a na výhru to dnes stačilo, ale mějte toto varování na paměti, nelítejme v oblacích a pojďme nadále tvrdě pracovat na trénincích!

Zobrazit celou zprávu
27.03.2019 Martin Šorf

Žáci U14B vyhráli domácí turnaj o konečné 9. - 12. místo!

PDF download
Naše béčko žactva U14, které startuje ve smíšeném Východočeském přeboru hostilo záverečný turnaj sezony o konečné 9. až 12. místo. Všichny 3 zápasy se nám podařilo vyhrát a tak jsme udrželi konečné 9. místo, které nám patřilo i po základní části.
výhra 23.03.2019 ADFORS Basket Litomyšl "B" - BK Skuteč 37:23 (10:6 15:13 27:16)
Daniel Král - 8, Jakub Martiník - 8, Petr Černý - 6, Vojtěch Tupec - 6, Michal Broulík - 4, Vojtěch Marek - 3, Lukáš Pavliš - 2, David Kubíček - 0, Michaela Tomšů - 0

Úvodní zápas turnaje byl pro nás dle očekávání tím nejtěžším. Proti Skutči jsme se trápili především v útoku a při zakončení. Tomu odpovídá i velmi nízké poločasové skóre 15:13. Ve třetí čtvrtině se naše hra zpřesnila a dostali jsme se do rozhodující náskoku 27:16, který jsme dokázali bez větších problému v poslední periodě udrřet.

výhra 23.03.2019 ADFORS Basket Litomyšl "B" - Sokol Nová Paka 68:21 (20:10 38:18 54:19)
Daniel Král - 12, Šimon Vašek - 12, Vojtěch Marek - 8, Michal Broulík - 7, Lukáš Pavliš - 7, Kryštof Grujbár - 6, Jakub Martiník - 4, Michaela Tomšů - 4, Vojtěch Tupec - 4, Petr Černý - 2, David Kubíček - 2

Proti dívkám z Nové Paky jsme hráli s mnohem větší energii i přesností a od začátku do konce jsme postupně navyšovali naše vedení. Dařila se nám především útočná kombinace včetně několika signálů. V obraně jsme pak dokázali často získat aktivní obranou míč a o to snadněji jsme pak mohli skórovat.

výhra 24.03.2019 BSK Continental TJ Jičín - ADFORS Basket Litomyšl "B" 12:85 (2:22 6:41 7:61)
Petr Černý - 19, Kryštof Grujbár - 12, Šimon Vašek - 9, Michal Broulík - 8, Daniel Král - 8, Jakub Martiník - 8, Lukáš Pavliš - 6, Vojtěch Tupec - 6, Michaela Tomšů - 5, Vojtěch Marek - 4, David Kubíček - 0

V neděli nás čekal jediný zápas proti opět dívčímu týmu. S Jičínem jsme se utkali nedávno v základní části a ani tentokrát jsme neměli větší problém a od první minuty byly lepším týmem.

 

Konečné 9. místo je asi reálným odrazem naší kvality, i když na postup do play-off jsme určitě měli. Bohužel nás v mnoha zápasech srážely naše technické nedostatky a nepřesnosti v zakončení. V obraně jsme předvedli ve většině zápasech poměrně slušný výkon, ale ta střelba... Za celou sezonu to byly desítky jasných pozic, které jsme nadokázali přetavit v koš. Nyní se blíží letní období a tak mají hráči možnost chodit ven na hřiště a na střelbě pracovat.

 

Působení v této soutěži bylo rozhodně přínosem a přihlášení B-týmu dobrým krokem. Hráči dostali mnoho minut na hřišti a museli na sebe brát i více odpovědnosti a častěji měli míč v ruce. Uvidíme, co bude příští sezonu, ale pokud to půjde, rádi bychom naše béčko postavili opět, tentokrát v soutěži U15.

Zobrazit celou zprávu
27.03.2019 Martin Šorf

Starší přípravka přivezla z turnaje v Hradci Králové pěkné třetí místo

PDF download

Děti ročníku 2009 a mladší úspěšně zvládly v hale Sokola Pražské Předměstí tři náročné zápasy v průběhu jednoho dne a dokonce během necelých 4 hodin. Bohužel k zápasům nastoupilo z různých důvodů pouze 8 hráčů a hráček ze starší přípravky a tak bylo moc dobře, že s námi odjel hrát i Adam Severa, který již odehrál několik soutěžních utkání v kategorii U11 a jeho herní zkušenosti byly pro nás velmi cenné. Turnaj se hrál podle pravidel minibasketbalu, ale samozřejmostí byla tolerance u porušování některých pravidel s ohledem na věk dětí. Citlivé posuzování ze strany rozhodčích, kteří v mnoha případech hru zastavili, vysvětlili a dali příležitost situaci opakovat, průběhu turnaje velmi pomohlo a pro hráče to bylo velmi přínosné. Velmi pozitivní bylo i opakované připomínání, aby se všichni hráči snažili hrát zodpovědně bránit svého hráče a neběhali všichni za hráčem s míčem. V případě, že rozhodčí viděli, že se na jednoho hráče s míčem soustředí dva nebo více obránců, hru zastavili a dali útočícímu hráči příležitost akci dokončit.

Pro náš tým byla, vzhledem k nejmenšímu počtu hráčů na turnaji, příznivá i hrací doba 4 x 8 minut hrubého času, která rychle utíkala a byla přerušována pouze při střídání většího počtu hráčů, kdy bylo nutné znovu rozdělit obranné dvojice.

 

24.3.2019 v 10h: ADFORS Basket Litomyšl – Ústí nad Orlicí 22:28 (6:10, 4:10, 2:4, 10:4)

Body: Estella Faltysová – 12, Adam Severa – 6, Vojtěch Šmíd – 4,

Dále hráli: Agáta Jakubcová, František Pokorný, Vojtěch Vincent, Dominik Rosypal, Šárka Ploszová, Adam Brýdl

První turnajové utkání se soupeřem, se kterým jsme se již potkali ve třech zápasech letošní přípravné sezóny, bylo pro nás nejnáročnější, protože jsme v prvním poločase působili lehce ospalým dojmem způsobeným faktorem cizí haly, nerozehranosti a hlavně pro několik hráčů vůbec první příležitostí hrát oficiální zápas. Náš cíl byl na úvod jasný, snažit se zodpovědně bránit, bojovat o každý míč a hlavně se sehrát. Výsledkem byl přijatelný výsledek, kdy jsme se ve druhé půlce soupeři naprosto vyrovnali, poslední čtvrtinu vyhráli a uhráli nejlepší skóre z dosavadních vzájemných zápasů i s ohledem, že za Ústí nastoupili tři hráči ze zkušenostmi z U11.

 

24.3.2019 ve 12h: Královští Sokoli HK - ADFORS Basket Litomyšl 36:24 (8:8, 10:4, 8:6, 10:6)

Body: Adam Severa – 10, Estella Faltysová – 4, Dominik Rosypal – 4, Agáta Jakubcová – 2, František Pokorný – 2, Vojtěch Šmíd – 2

Dále hráli: Vojtěch Vincent, Šárka Ploszová, Adam Brýdl

Druhý zápas proti největšímu favoritovi turnaje, který měl na lavičce 24 hráčů, nám i přes porážku vyšel poměrně dobře. V první čtvrtině jsme dokonce získali vedení 8 :4, které se na ukazateli skóre drželo téměř 2 minuty a bylo pro nás velice zasloužené. Bojovali jsme, měli větší štěstí při zakončení a soupeři, za kterého nastoupili pouze chlapci, ukázali, že se jejich nabité lavičky vůbec nebojíme. Nakonec ale zápas rozhodl jeden velmi šikovný hradecký hráč, který byl na svůj věk basketbalově velmi šikovný, nebál se vzít na sebe zodpovědnost a hlavně spolehlivě proměňoval dvojtakty. Přesto jsme statečně bojovali a v poslední čtvrtině museli i trochu pošetřit síly, protože nás ihned po skončení čekal další a rozhodující zápas. Pozitivně je, že se do střelecké listiny zapsali i další hráči, což všechny nabudilo a dodalo novou energii do další hry.

 

24.3.2019 ve 13h ADFORS Basket Litomyšl – Týniště nad Orlicí 36:18 (10:0, 8:6, 8:8, 10:10)

Body: Adam Severa – 20, Estella Faltysová – 8, Vojtěch Šmíd – 4, František Pokorný – 2, Adam Brýdl – 2

Dále hráli: Dominik Rosypal, Agáta Jakubcová, Vojtěch Vincent, Šárka Ploszová

Do posledního zápasu jsme nastoupili s velkým odhodláním, které podpořil vynikajícím výkonem Adama Severa, když v první čtvrtině zaznamenal všechny body a celý tým opakovaně neumožnil po obdrženém koši soupeři rozehrát a naopak jsme bodovali my. Druhým výrazným faktem bylo, že Estell velmi poctivě bránila nejvyšší hráčku celého turnaje a sama zaznamenala první úspěšná zakončení z dvojtaktu. Tato situace nás uklidnila a všichni hráli s obrovskou chutí. V poločase jsme si řekli, že se zaměříme na zpřesnění přihrávek, chytání míče, nebudeme se bát zakončit nájezd dvojtaktem, který nám jinak dělá velké problémy a několikrát se nám podařilo dobře rozehrát a překvapit soupeře, když všichni hráči dodrželi domluvený signál při rozehrání z autu, tzv. všichni za míč.

 

Celý hrací den jsme tedy zakončili pohodovým a zaslouženým vítezstvím, na které budeme hrdě vzpomínat a které určitě všem dodá síly do dalšího tréninku.

Všem hráčům patří velká pochvala za velkou bojovnost a myslím si, že jsme působili ze všech týmů nejsehranějším dojmem, snažili jsme se nejvíce o přihrávky na volné spoluhráče a s přibývajícími odehranými minutami jsme získávali větší a větší herní jistotu.

Zobrazit celou zprávu
25.03.2019 Josef Štefl

Kadeti ve čtvrtfinále nestačili na Chrudim a zahrají si o 5. - 8. místo

PDF download
Druhé dva zápasy čtvrtfinálové série odehráli kadeti U17 v Chrudimi. Před čtrnácti dny jsme soupeře na domácí palubovce pěkně potrápili a i tentokrát jsme odehráli dva vyrovnané zápasy. Sice jsme oba zápasy prohráli, ale basketbal to byl pěkný. V obou zápasech jsme vyhráli první čtvrtiny, v poločasech lehce ztráceli, po třech čtvrtinách prohrávali asi o osm bodů a zápasy prohráli o deset.
výhra 23.03.2019 TJ Sokol BK Chrudim - ADFORS Basket Litomyšl 62:51 (13:16 30:24 46:37)
Filip Suchomel - 19, Tomáš Kotěra - 8, Tomáš Candrák - 5, Jan Poláček - 5, Vilém Havran - 4, Jeroným Lněnička - 4, Daniel Seidl - 3, Arsenij Bobryshev - 2, Matěj Sádovský - 1

V prvním zápase jsme se často pouštěli do velmi rychlého zakončení a do střel z nepřipravených pozic. Nebyli jsme dost trpěliví v rozehrání míče a často jsme to chtěli spasit sami. V šesté minutě poslední čtvrtiny jsme se bodově dotáhli na rozdíl jednoho koše 51:49 a chvíli na to na 53:51. Koncovka zápasu byla tedy dramatická, ale od osmé minuty přidával body již jen soupeř. V této části hry jsme měli být více aktivní v obraně a tlačit na soupeře i za cenu faulu, protože dva týmové fauly nám zbyly a hrozba vyfaulování byla jen u jednoho hráče.

výhra 23.03.2019 TJ Sokol BK Chrudim - ADFORS Basket Litomyšl 65:53 (10:11 29:26 43:36)
Tomáš Kotěra - 15, Arsenij Bobryshev - 11, Vilém Havran - 6, Matěj Sádovský - 6, Filip Suchomel - 6, Daniel Seidl - 5, Tomáš Candrák - 4, Jeroným Lněnička - 0, Jan Poláček - 0

V druhém zápase jsme hráli více kolektivně a dokázali si vytvořit více dobrých střeleckých pozic, což se projevilo i bodově. Dali jsme pět trojek. Dolů nás srážely ztráty míče z driblinku, ale bojovali jsme a drželi jsme se bodově na dohled. Stejně jako v prvním utkání jsme nebyli dost důrazní v obraně a nevyužili jsme všechny týmové fauly, v každé čtvrtině nám nějaké zbyly. Do budoucna musíme myslet i na tuto činnost, protože i fauly patří ke hře a snaha získat míč se musí takto projevit. Poslední věc, kterou musím zmínit, jsou střely z čáry trestného hodu. V poslední čtvrtině jsme stříleli deset šestek a dali jen dvě. Když těch osm nedaných přičtu ke konečnému stavu, tak bychom se dostali na rozdíl jen čtyř bodů a koncovka mohla být dramatičtější.

 

Sezónu zakončíme 6. dubna turnajem o 5. – 8. místo v Trutnově, kam ještě přijedou týmy z Nové Paky a Josefova. Zde odehrajeme dva zápasy o celkové umístění. Naším soupeřem bude v prvním klání Nová Paka.

Zobrazit celou zprávu
25.03.2019 Marek Martiník

Reportáž z finálového turnaje Středoevropské ligy na místní kabelové televizi CMS-TV!

PDF download
Po kliknutí na obrázek můžete zhlédnout reportáž místní televize z domácího finálového turnaje Středoevropské ligy, na kterém jsme se radovali ze zisku zlatých medailí.

Záznam celého finálového zápasu můžete zhládnot na serveru tvcom.cz.

Zobrazit celou zprávu
24.03.2019 Martin Šorf

Fantazie! Žáci U14 vítězem Středoevropské ligy!

PDF download

Obrovského úspěchu dosáhli mladší žáci místního basketbalového klubu ADFORS Basket Litomyšl, když dokázali zvítězit ve finálovém turnaji Středoevropské basketbalové ligy žáků. Náš klub získal právo pořádat finálový turnaj, a tak sportovní haly v Litomyšli a České Třebové hostily od 15. do 17. března celkem deset týmů, po dvou z České republiky, Německa, Rakouska, Polska a Slovenska.

A že byl o mezinárodní basketbal zájem, o tom svědčí velká návštěvnost zápasů, která se především na domácích duelech počítala na stovky. Finálový duel pak sledovalo téměř 400 diváků.

 

Zápas ve finálové skupině A: ADFORS Basket Litomyšl – Danube Future Stars (Rakousko)   64:56

Na úvod finálového turnaje jsme se utkali s rakouským soupeřem, se kterým jsme zatím neměli možnost hrát. Vstup do zápasu nám vyšel výborně, po třech minutách jsme vedli 14:2. Pak jsme se však nechali trochu ukolébat vedením, soupeř hru vyrovnal a do poločasu dokonce náš náskok stáhl na 32:23. Naštěstí jsme výborně začali i druhý poločas a šňůrou 11:0 navýšili na 43:23, čímž se zápas zlomil v náš prospěch. V poslední čtvrtině po prostřídání lavičky sice hosté dokázali zkorigovat výsledek na konečný rozdíl osmi bodů, ale vítězství jsme si pohlídali.

 

Zápas ve finálové skupině A: ADFORS Basket Litomyšl – BK Inter Bratislava (Slovensko)   51:34

Do zápasu s Interem jsme šli s vědomím, že pokud chceme hrát v neděli o medaile, musíme zvítězit. Na našich hráčích byla vidět obrovská touha vyhrát a do duelu jsme dávali velké množství energie. Především naše obrana pracovala na jedničku, a tak slovenský soupeř zaznamenal jen 12 bodů za celý první poločas. My jsme jich měli na svém kontě o přestávce již 31. V úvodu třetí periody jsme navýšili náskok na 43:12, a tím bylo o naší jasné výhře rozhodnuto. Těšilo nás, že by nám zápasy o medaile již neměly uniknout, ale s ohledem na náš výkon jsme věděli, že můžeme pomýšlet ještě výš.

 

Zápas ve finálové skupině A: ADFORS Basket Litomyšl – Mitteldeutsche BA (Německo)   59:43

Druhý soutěžní den jsme zahájili proti asi nejvyššímu soupeři, který ovšem není zase tak technicky vyspělý, takže jsme byli určitě favoritem. Průběh zápasu se nesl v podobném duchu jako páteční duel s Danube a i skóre bylo téměř totožné. Brzy jsme se ujali vedení 13:2, ale pak se hra hodně vyrovnala a v poločase to bylo 31:21. Rozhodující trhák a šňůra 10:0 přišla ke konci třetí periody, kdy jsme odskočili na 45:26, a po zbytek utkání jsme si už vedení kontrolovali.

 

Zápas ve finálové skupině A: ADFORS Basket Litomyšl – Zastal Zielona Góra (Polsko)   47:42

Poslední zápas ve finálové skupině svedl dva doposud neporažené týmy, které se tak utkaly o to, kdo postoupí do nedělního finále. Byl to náš vzájemný již třetí souboj a minulé dva pro nás nedopadly dobře. V prosinci jsme doma prohráli vysokým rozdílem, v lednu v Jeně už to bylo daleko vyrovnanější, byť se opět radoval polský tým. Tentokrát jsme ale byli kompletní a hlavně naprosto odhodlaní zápas vyhrát. Ta motivace byla možná až tak velká, že nám v úvodu trochu svazovala ruce, a po čtyřech minutách jsme prohrávali 0:8. Naštěstí nás to nezlomilo, začalo se nám postupně více dařit v útoku a naše obrana byla také pevnější. Srovnali jsme na 10:10 a začali si budovat i mírný náskok. V poločase jsme vedli 25:19. Třetí čtvrtina byla hodně vyrovnaná a stav po ní byl 42:36 pro nás. Poslední perioda, to už byl opravdu především boj, o čemž vypovídá i nízké skóre 5:6. Nakonec jsme vedení dokázali udržet, a mohla tak propuknout obrovská radost z postupu do finále.

 

Zápas o 1. místo: ADFORS Basket Litomyšl – BK Opava (ČR)   52:45

Favorit finálového duelu byl naprosto jasný. Opava v dosavadním průběhu soutěže vyhrála všech 19 zápasů a v několika posledních vzájemných měřeních sil nás vždy porazila. Ale to vše bylo zapomenuto. Bylo tu finále, tedy jeden zápas, který rozhoduje o vítězi. My jsme byli povzbuzeni výhrami a výkony ve skupině, takže jsme do zápasu šli rozhodně s cílem vyhrát. Začátek byl oboustranně hodně nervózní a plný nepřesností a po pěti minutách hry byl stav 7:7. Pak jsme to byli my, kteří dokázali jako první zpřesnit zakončení, do konce čtvrtiny jsme vsítili 9 bodů v řadě, čímž jsme se ujali vedení 16:7. Tento náskok jsme do poločasu ještě navýšili na 31:17. Ve druhé půli přišel očekávaný tlak Opavy, ke kterému jsme pomohli i několika zbytečnými ztrátami. Šest minut před koncem byl rozdíl už jen o jediný koš, a to 47:44. Pak přišel úsek čtyř minut, kdy nepadl koš žádný. Byl to závěr jako proti Zielone Góře, tedy především obrovský boj a snaha obou týmů nedostat koš. Ta snaha byla asi trochu větší u nás, a tak jsme vedení dokázali udržet a mohly začít oslavy zisku zlatých medailí.

 

Finálový turnaj nás zastihl ve výborné formě a také v kompletní sestavě, což bylo pro celkový úspěch také důležité. Věřme, že kluky toto vítězství nabudí do další práce a že nás čekají třeba další podobná vítězství. Tým ukázal velkou vnitřní sílu a odhodlání. Dalo by se říci, že turnaj vyhrál tým, který nejvíce chtěl a šel si tvrdě za vítězstvím.

 

Po organizační stránce klaplo vše na jedničku a musím tímto poděkovat všem, kdo se na přípravě tohoto turnaje podíleli. Velké díky patří také všem divákům, kteří chodili v hojném počtu a vytvářeli skvělou kulisu.

 

Velké individuální ocenění získal Tomáš Folta, který byl zvolen nejužitečnějším hráčem finálového turnaje.

 

Ještě jednou obrovská gratulace celému týmu k první velké zlaté medaili. Přejeme klukům především pevné zdraví a hodně elánu do další práce.

 

Na turnaji hráli a body zaznamenali:

Bohdan Slawisch - 70, Tomáš Folta - 45, Adam Švanda - 29, Michal Bílek - 27, Jonáš Brýdl - 21, Adam Kubíček - 18, Ondřej Vomáčka - 18, Tomáš Sedláček - 16, Šimon Vašek - 10, František Tupec - 8, Adam Bielko - 4, Matěj Hanuš - 4, Vojtěch Tupec - 2, Kryštof Grujbár - 1, Daniel Král, Jakub Martiník

Zobrazit celou zprávu
20.03.2019 Martin Šorf
Zavřít
NOMINACE
Žáci U14 19.10.2024
BK VIVIDBOOKS Pardubice
město:Litomyšl
místo:Městská hala

sraz:16:15 v hale
začátek:17:00
konec: cca 18:45

sestava:
Adam Brýdl
Maxmilián Chadima
Viet Long Doan
Josef Doležal
Martin Havel
Dominik Krejsa
Martin Nádvorník
Julián Pavlas
Radim Pecháček
Matyáš Peterka
Jakub Pokorný
Dominik Škraňka
Nicolas Dominik Sokol
Kryštof Suchomel
Jakub Tangishaka
Minižactvo U12 19.10.2024
BK Loko Trutnov
město:Trutnov
místo:Gymnázium
adresa:Jiráskovo nám. 325

sraz:7:15 u Kubíka
začátek:9:30 a 11:15
návrat: cca 14:30

sestava:
Josef Fengl
Žáci U14 20.10.2024
BK VIVIDBOOKS Pardubice
město:Pardubice
místo:Hala Dukla
adresa:V Ráji 311

sraz:10:15 u Kubíka
začátek:12:00
návrat: cca 15:00

sestava:
Adam Brýdl
Maxmilián Chadima
Viet Long Doan
Josef Doležal
Martin Havel
Štěpán Hýrek
Dominik Krejsa
Kryštof Kühn
Martin Nádvorník
Radim Pecháček
Matyáš Peterka
Dominik Škraňka
Nicolas Dominik Sokol
Kryštof Suchomel
Jakub Tangishaka

DŮLEŽITÉ
ROZPIS ZÁPASŮ 24/25

Předběžný rozpis zápasů všech týmů v sezoně 2024/2025:

Lékařská prohlídka na sezonu 2024/2025

Prosíme všechny rodiče, aby si stáhli formulář na zdravotní prohlídku syna/dcery a nechali potvrdit lékařem.

Vyplněné a potvrzené formuláře prosím předejte svému trenérovi do začátku soutěže!

Členské příspěvky na sezonu 2024/2025

 

Prosíme o uhrazení 1. platby do 10. října 2024!

 



BA Young Diamonds
BA Young Diamonds

BK Ústí nad Orlicí
BK Ústí nad Orlicí

Draci Vysoké Mýto
Draci Vysoké Mýto

Návštevy
celkem: nahravam
celkem rok: nahravam
jedinečný měsíc: nahravam
jedinečný týden: nahravam
jedinečný dnes: nahravam
online: nahravam