Zadejte e-mail k odběru novinek

Chlapci U14B porazili dívky z Nové Paky

PDF download
Dvě výhry do tabulky si v neděli zapsali chlapci U14B, když porazili dívky z Nové Paky. Oba zápasy měly podobný průběh a skončily prakticky stejným výsledkem. Náš tým složený z hráčů různých kategorií byl opět v jiné sestavě a tentokrát jsme nastoupili úplně bez děvčat.
výhra 10.02.2019 ADFORS Basket Litomyšl "B" - Sokol Nová Paka 49:27 (4:6 26:9 36:17)
Vojtěch Tupec - 12, Šimon Vašek - 9, František Tupec - 8, Petr Černý - 6, Michal Broulík - 5, Vojtěch Marek - 4, Kryštof Grujbár - 3, Jakub Martiník - 2, Lukáš Pavliš - 0

V první čtvrtině prvního zápasu jsme udělali příliš mnoho ztrát na to, abychom mohli tuto část zápasu vyhrát. Nedařilo se ale ani soupeři a bylo to trápení mezi oběma koši. Výsledek 4:6 za osm minut hry vypovídá za vše. Do druhé čtvrtiny jsme šli s tím, že nemůžeme spoléhat na naše individuální (ne)dovednosti s míčem a musíme hrát kolektivně a hlavně zrychlit přechodovou fázi do útoku. Řekli jsme si, že chceme hrát rychle do koše, nečekat na ideální rozestavení všech hráčů na útočné polovině. Tento pokyn byl zdrojem výhry v této čtvrtině 22:3. Další čtvrtiny jsme také vyhráli, i když, už ne tak výrazným rozdílem. Výhra o 22 bodů byla důsledkem naší větší bojovnosti a snahy hrát rychle dopředu.

výhra 10.02.2019 ADFORS Basket Litomyšl "B" - Sokol Nová Paka 42:29 (10:2 26:8 36:13)
Petr Černý - 10, Jakub Martiník - 8, Vojtěch Tupec - 5, Lukáš Pavliš - 4, Dominik Suchomel - 4, František Tupec - 4, Šimon Vašek - 4, Michal Broulík - 3, Kryštof Grujbár - 0, Vojtěch Marek - 0

Druhý zápas jsme začali lépe než ten první a za osm minut jsme vedli 10:2. Soupeřky v útoku zkoušely hrát hodně clony, na což my nejsme úplně připraveni a ani to netrénujeme (ani z pohledu útočníka ani z pohledu obránce). Dívky z Paky daly z těchto útoků několik košů, ale po troše teorie při timeoutu jsme postupně byli schopni jít do „control“ pozice a dobrat si pak svou hráčku. Po třech čtvrtinách jsme vedli 36:13 a asi jsme usoudili, že se to vyhraje samo. Řada nepřesností a zbytečných ztrát vyústila ve výhru soupeře v této čtvrtině 6:16. Ano za posledních osm minut jsme dali jen šest bodů a dovolili jsme soupeři se dotáhnout na devítibodový rozdíl (38:29). To už ale bylo v předposlední minutě. Nakonec jsme přidali ještě dva koše a vyhráli 42:29.

 

Stále musíme pracovat na driblinku a tvrdosti přihrávek. Oceňuji bojovnost v obou zápasech, protože jsme schytali řadu škrábanců a úderů loktů do žeber.

Zobrazit celou zprávu
12.02.2019 Marek Martiník

Minižactvo U12 si připsalo dvě hladké výhry proti Holicím

PDF download

Se 14ti denním odstupem se náš basketbalový klub potkal se stejným soupeřem. Slovo stejným je dosti výstižné, jelikož tým Holic v kategorii U12 hraje víceméně se stejným týmem jako kategorii U11.  Po naší prohře v U11 jsme tak měli soupeří co vracet. Pozitivní zprávou bylo, že po velmi dlouhé době se k zápasu sešel celý tým a všichni byli natěšení na basket. Ze zkušeností z předchozího zápasu a očekávanou hrou soupeře, jsme šli do zápasů s taktickými pokyny vyvážet míč ve dvou a při zdvojení křížnou přihrávkou přenést těžiště hry na druhou stranu. Dále pak v útoku buď najet 1na1, nebo vyžít výškovou převahu pod košem, obzvláště Davida a Bebe. V obraně pak aktivně presovat 1na1 již při výhozu soupeře a po celém hřišti pak aktivní osobní obrana.

výhra 10.02.2019 ADFORS Basket Litomyšl - BVK Holice 78:40 (22:8 38:17 62:21)
Dominik Suchomel - 16, Tadeáš Tichý - 16, David Kubíček - 12, Bohdana Metyšová - 10, Nela Škeříková - 10, Adam Karlík - 6, Berenika Gultová - 4, Jolana Jánová - 2, Natálie Svobodová - 2, Tomáš Hanuš - 0, Dominik Hodek - 0, Agáta Bártová - 0

Při pohledu na počet hráčů na lavičce, ale hlavně s tím spojenou i kvalitu jsem se rozhodl hned od začátku hrát na dvě pětky. Rotace ne po čtvrtinách, ale v půli čtvrtin, s maximálním důrazem na aktivitu, zabojovat o každý míč. Rozdělení do pětek (šestic) bylo následující: 1.pětka – Dominik S., David K., Tadeáš T., Bohdana M., Natálie S. a Agata B, 2.pětka – Adam K., Tomáš H., Berenika G., Nela Š., Jolana J. a Dominik H. Samotný vstup do zápasu se nám velmi povedl. Dobrým útokem a velmi kvalitní obranou jsme se velmi rychle ujali vedení 10:0 a naše první pětka odcházela ze hřiště za stavu 16:2. Druhá pětka taky zabojovala velmi dobře a stav po první čtvrtině byl v náš prospěch 22:8. V dalším průběhu zápasu jsme neustále navyšovali průběžné vedení v náš prospěch. Asi nejvíce se nám povedla 3. čtvrtina, kterou jsme vyhráli 24:4. Ve 4. čtvrtině dostali více prostoru méně vytěžovaní hráči, kteří se soupeřem popasovali také velmi dobře, byť jsme tuto čtvrtinu, jakou jedinou v celém dvojzápase, prohráli 16:19. Ale celkové poklidné vítězství nám už nemohlo uniknout.

výhra 10.02.2019 ADFORS Basket Litomyšl - BVK Holice 69:24 (13:5 31:9 53:17)
David Kubíček - 14, Dominik Suchomel - 12, Tadeáš Tichý - 10, Jolana Jánová - 8, Adam Karlík - 6, Berenika Gultová - 5, Tomáš Hanuš - 4, Natálie Svobodová - 4, Dominik Hodek - 2, Bohdana Metyšová - 2, Nela Škeříková - 2, Agára Bártová - 0

Druhý zápas byl hodně podobný tomu prvnímu. Soupeři postupně docházely síly z důvodu menší rotace hráčů. My jsme změnili obránce dvou stěžejních hráčů soupeře a dařilo se nám ještě daleko lépe ubránit útok soupeře. Za celý zápas jsme ani v jedné čtvrtině nedostali vice jak 8 bodů.  V dobré náladě jsme se došli pro konečné vítězství.

V obou zápasech byla naše obrana lepší než nás útok. Obzvláště, jak jsem psal již výše, po tom, co jsme změnili naše obránce na dva klíčové hráče soupeře (hráč č.2 Dostál – ročník narození 2006, hraje tedy na „S“ a pak hráč č.30 Urbánek), se naše obrana ještě zlepšila. V útoku jsme dobře plnili taktické pokyny a dobře využívali naši výškovou převahu. Nutno však podotknout, že bychom měli dávat koše hned z prvního pokusu, někdy jsme museli vystřelit i třikrát. Místy jsme měli dosti nesmyslné střely ze střední a delší vzdálenosti, místo toho abychom šli do volného dvojtaktu nebo hráli 1na1. Samotná hra 1na1 je to, na čem bychom měli zapracovat, abychom byli ještě lepší. Je to dlouhodobý proces, ale pokud ho zvládneme dobře, tak odměna v podobě vyhrávaných zápasů nás nemine. Jinak celkově to bylo velmi pohodové nedělní odpoledne. Je vidět, že když se opravdu sejdeme všichni, tak z celého týmu je cítit dobrá nálada pramenící z toho, že celý tým se opírá jeden o druhého. Hráči si to užili a rodiče doufám taky. Já si to tedy užil. Takže všichni za 14 dní do Nové Paky!

Zobrazit celou zprávu
11.02.2019 Zbyněk Tichý

Minižáci U13A porazili v předehrávce hradecké lvice

PDF download
Po středeční dohrávce v Pardubicích si naši minižáci U13 nemohli moc odpočinout a hned v pátek je čekaly domácí zápasy s děvčaty z Hradce Králové. Z důvodu nemoci nebo odjezdu na hory jsme se sešli k utkáním pouze v šesti a v průběhu prvního zápasu dorazil ještě sedmý. Soupeřky pravidelně točily deset hráček, ale pozitivem je, respektive jedním z pozitiv je, že jsme neměli v zápase výraznější fyzický problém a zvládli jsme to uběhat docela v pohodě.
výhra 01.02.2019 ADFORS Basket Litomyšl  - Sokol Nilfisk Hradec Králové 45:26 (15:2 22:8 34:18)
Ondřej Vomáčka - 19, Matěj Hanuš - 9, Šimon Vašek - 8, Kryštof Grujbár - 4, Michal Broulík - 3, Jakub Martiník - 2, Daniel Král - 0

Úvod zápasu byl zcela v naší režii a to především díky výborné obraně 1na1. První čtvrtinu jsme vyhráli 15:2 a tím položili základy pro naši výhru. Ve zbytku duelu se již hrálo vyrovnaněji a to i díky tomu, že soupeřky začaly při presinku zdvojovat na naší obranné polovině a ne vždy se nám to podařilo bez ztráty překonat.

výhra 01.02.2019 ADFORS Basket Litomyšl  - Sokol Nilfisk Hradec Králové 59:31 (16:6 33:12 47:20)
Ondřej Vomáčka - 21, Michal Broulík - 11, Kryštof Grujbár - 10, Šimon Vašek - 7, Matěj Hanuš - 6, Jakub Martiník - 2, Daniel Král - 2

I první osmiminutovku druhého zápasu jsme měli pod kontrolou a vyhráli jí 16:6. Podařila se nám i druhá část, ve které jsme navýšili na poločasových 33:12 a i nadále byli lepším týmem. Poklidné utkání tak došlo v pohodě ke druhé výhře.

 

Obě utkání nesla podobné charakteristické znaky. Soupeřky nás trápily především dvěma činnostmi. Již zmiňované zdvojovaní a napadání naší rozehrávky, se kterým jsme si dokázali poradit se střídavým úspěchem. Ale je dobré si na toto vyzkoušet hrát. Druhým charakteristickým znakem Hradce v těchto zápasech byla snaha dostat míč na vyšší hráčky do vymezeného území, kde jsme museli svést mnoho soubojů o lepší pozici a v této činnosti jsme odvedli slušnou práci.

 

I v tomto duelu jsme, stejně jako v Pardubicích, drželi naši dlouhodobou filozofii a to sice hrát co nejvíce 1na1 a to jak v útoku, tak v obraně. Předvedli jsme velkou řádku pěkných akcí, když jsme dokázali mnohokrát soupeřky obejít a vytvořili jsme si dobrou střeleckou pozici. V této činnosti v našem týmu jasně vyčnívali Ondra Vomáčka a Matěj Hanuš, kteří mají driblink zvládnutý už celkem slušně. To však neznamená, že by už uměli driblovat... ještě je před nima veliké množství práce. Ještě trochu více práce je ale před zbytkem týmu, který musí především v letních měsících sám chodit trénovat ven na hřiště a na ball handlingu pracovat. Naučit se dobře ovládat míč je totiž základ a je to proces, který zabere mnoho desítek hodin.

Zobrazit celou zprávu
04.02.2019 Martin Šorf

Minižákyně U13B se trápily v útoku a prohrály se smíšeným týmem Týniště

PDF download
V pátek 1.2. jsme předehrávali zápas s Týništěm kvůli začínajícím jarním prázdninám. Nakonec se sešlo pouze sedm děvčat, preti kterým se postavila jedenáctka dětí z Týniště nad Orlicí. Již na první pohled bylo jasné, že dnes budeme bojovat s výraznou výškovou a fyzickou převahou soupeře. Ostatně je to dáno i věkem, protože z naší sedmičlenné sestavy byly jen dvě hráčky věkově kategorie U13, zbylých pět hraje soutěž minižactva U12.
výhra 01.02.2019 ADFORS Basket Litomyšl "B" - SK Týniště nad Orlicí 20:57 (6:15 10:27 12:43)
Jolana Kolářová - 6, Bohdana Metyšová - 4, Nela Škeříková - 4, Denisa Hloušková - 2, Jolana Jánová - 2, Natálie Svobodová - 2, Agáta Bártová - 0

Oba zápasy měly téměř totožný průběh i charakteristické znaky. Hosté se prosazovali především díky svému fyzičnu a pod naším košem si dokázali nepřesné střely často doskočit a úspěšně zakončili třeba až na pátý pokus. Jinak naše práce v obraně nebyla zase tak špatná, ale na doskoku prostě výška hraje zásadní roli a tu náš tým bohužel nemá, doufejme, že zatím nemá.

V útoku jsme se jen těžko dostávali pod koš i díky odstupování soupeře do vymezeného území. Když už jsme si nějakou dobrou pozici vypracovali, tak jsme jí většinou nedokázali proměnit. Úspěšnost střelby byla opravdu velmi nízká. Druhý faktor, který nás v útoku srážel, tak to byly naše ztráty. Přestože hosté nebránili nějak moc aktivně, tak jsme při rozehrávce ztratili velké množství míčů, především ze špatných přihrávek.

Pozitivně mě holky překvapily v tom, jak zvládly zápas kondičně. Přestože jsme neměli moc možností na střídání, tak v žádný moment jsem na hráčkách neviděl, že by už některá nemohla.

výhra 01.02.2019 ADFORS Basket Litomyšl "B" - SK Týniště nad Orlicí 24:61 (7:12 10:28 15:41)
Jolana Kolářová - 9, Jolana Jánová - 5, Bohdana Metyšová - 4, Nela Škeříková - 4, Denisa Hloušková - 2, Agáta Bártová - 0, Natálie Svobodová - 0

Ve druhém zápase jsme dělali individuální statistiku všem hráčkám, na což běžně týmy zvyklé nejsou. Níže je tedy tabulka se statistikou celého týmu, což může být zajímavé zpestření.

Vypíchnul bych 3 čísla. Prvním jsou útočné doskoky Týniště, jak jsem již zmiňoval v úvodu článku. Ve druhém zápase si hosté doskočili pod naším košem 49 míčů, což je obrovské číslo. Celkem 35 ztrát v zápase je moc, obzvlášť když řada z nich byla hodně zbytečných a nevynucených. A posledním zajímavým ukazatelem je procento úspěšnosti naší střelby z pole. Na koš soupeře jsme vystřelili 64 pokusů, ale pouze 9 propadlo košem. To je úspěšnost pouhých 14%. A to se nejednalo jenom o střelbu z delší vzdálenosti, ale i z vymezeného území nebo z dvojtaktu. Na přesnosti střelby musí každá hráčka určitě zapracovat.

 

Statistiky ze 2. zápasu:

Zobrazit celou zprávu
03.02.2019 Martin Šorf

Minižáci U13 byli v Pardubicích vícemistrovi republiky vyrovnaným soupeřem

PDF download
K odloženým zápasům cestovali naši minižáci ve středu 30. ledna do Pardubic, kde se utkali s lídrem tabulky a loňskými vícemistry republiky v této kategorii. Nečekal nás tedy vůbec snadný úkol a o to větší radost máme z naší hry a z toho, že jsme po oba zápasy dokázali s favoritem držet krok.
výhra 30.01.2019 BK Synthesia Pardubice kval. - ADFORS Basket Litomyšl  52:42 (12:15 24:26 42:34)
Jonáš Brýdl - 10, Šimon Vašek - 7, Ondřej Vomáčka - 7, František Tupec - 6 (+9 doskoků), Vojtěch Tupec - 6, Matěj Hanuš - 4, Kryštof Grujbár - 2, Michal Broulík - 0, Lukáš Pavliš - 0

První čtvrtinu jsme dokonce vyhráli 15:12 a v úvodu druhé vedli brzy 19:12. Domácí čtyřmi koši v řadě přehoupli vedení na svoji stranu, ale v poločase jsme byli o koš stále lepší my. Třetí perioda byla z naší strany nejméně povedená, prohráli jsme jí 8:18 a tím se rozhodlo i o vítězi zápasu.

výhra 30.01.2019 BK Synthesia Pardubice kval. - ADFORS Basket Litomyšl  56:40 (16:12 24:21 38:30)
Jonáš Brýdl - 10, Šimon Vašek - 8, Ondřej Vomáčka - 8 (+9 doskoků), František Tupec - 6, Kryštof Grujbár - 3(+7 doskoků - všechny útočné), Michal Broulík - 2, Matěj Hanuš - 2, Lukáš Pavliš - 1, Vojtěch Tupec - 0

Druhý zápas byl stejně jako ten první velmi vyrovnaný především v prvním poločase, po které jsme prohrávali 21:24. Ve druhé půli už našim trochu došel dech, přecijenom prostoru pro odpočinek jsme v užší sestavě mnoho neměli. Navíc jsme neproměnili několik jasných příležitostí a tak jsme prohráli i druhé utkání.

 

Obě utkání byla velmi podobná a to nejenom ve skóre, ale především předváděnou hrou. My jsme již tradičně chtěli hrát co nejvíce 1na1 a to jak v obraně, tak v útoku. Přestože jsme dvakrát prohráli, tak se nebojím říci, že jsme ve hře jeden proti jednomu nebyli rozhodně horší, spíše naopak. V postupném útoku Pardubic jsme dokázali být velmi odolní v soubojích a nedali domácím příliš mnoho snadných střel. V lichých čtvrtinách jsme dostali několik košů z vymezeného území od nejvyššího hráče soupeře, na kterého jsme opravdu neměli jak dosáhnout. Řada kašů pak také praměnila z rychlých protiútoků, kterými Pardubice trestaly naše ztráty.

 

Na naší útočné polovině jsem s výkonem kluků velmi spokojen. Často jsme dokázali obejít soupeře a vypracovat si dobrou střeleckou pozici. Basketbal v tomto věku je především o tom naučit se hrát 1na1 a v této činnosti jsme dnes obstáli a několikrát kluci předvedli opravdu povedené nájezdy a akce.

Tento výsledek a výkon nás doufejme namotivuje do další práce, protože jsme stále na začátku našeho procesu, procesu stát se dobrými hráči.

Zobrazit celou zprávu
31.01.2019 Martin Šorf

Kadeti doma s Vysokým Mýtem prohráli i vyhráli.

PDF download

Oba zápasy měly velmi vyrovnaný průběh a náš větší počet ztrát v prvním zápasu rozhodl o výhře soupeře. V druhém zápasu jsme ztrát udělali o polovinu méně a zápas vyhráli.

výhra 26.01.2019 ADFORS Basket Litomyšl - Sokol Vysoké Mýto 48:59 (16:12 27:28 44:44)
Tomáš Candrák - 21, Arsenij Bobryshev - 10, Matěj Martiník - 6, Filip Suchomel - 5, Daniel Seidl - 4, Matěj Sádovský - 2, Vilém Havran - 0

Do prvního zápasu jsme vstoupili super střelecky. V první čtvrtině jsme dali čtyři trojky a tuto část vyhráli 16:12. První čtyři koše, v pořadí koš, trojka, koš, trojka nastřílel T. Candrák. Druhá čtvrtka už tak dobrá nebyla a vyhrál ji soupeř prakticky stejným rozdílem 11:16. Ve třetí části se hra vyrovnala úplně a po třiceti minutách byl stav 44:44. V poslední čtvrtině jsme bodově úplně propadli, dali jen čtyři body. Celkem jsme v zápasu udělali 29 ztrát.

výhra 26.01.2019 ADFORS Basket Litomyšl - Sokol Vysoké Mýto 49:42 (12:14 26:24 39:34)
Matěj Sádovský - 15, Vilém Havran - 12, Arsenij Bobryshev - 9, Daniel Seidl - 7, Matěj Martiník - 4, Filip Suchomel - 2, Tomáš Candrák - 0

Druhý zápas začal lépe soupeř a vyhrál úvodní čtvrtinu 14:12. My jsme v této čtvrtině nedělali ztráty, ale také jsme za prvních pět minut dali jen jeden koš. V této čtvrtině jsme pro zranění kotníku ztratili T. Candráka a do konce zápasu dohrávali v šesti hráčích. Ve zbytku zápasu jsme se ujali vedení a udržovali si hubený čtyřbodový náskok. V tomto zápasu jsme udělali 15 ztrát.

Zobrazit celou zprávu
30.01.2019 Marek Martiník

Zrušení tréninků o jarních prázdninách!

PDF download

V termínu jarních prázdnin od 4. do 8. února se ruší všechny tréninky všech týmů. Užijte si volno a pokud jedete lyžovat, tak hlavně pozor na úrazy.

 

Je možnost mít spojený trénink v městské haly v úterý 5.2. od 18:00. Kdo byste o tento trénink měli zájem, dejte mi vědět pomocí sms zprávy do konce tohoto týdne!

 

Zobrazit celou zprávu
29.01.2019 Martin Šorf

Žáci U14A zvítězili v Pardubicích a smolně o jediný bod podlehli Hradci

PDF download
První zápasy v ligové nadstavbě jsme odehráli uplynulý víkend v Pardubicích a Hradci Králové. S Pardubicemi jsme naposledy doma prohráli 59:77 a s Hradcem dokonce 48:81. Tentokrát jsme však k zápasům jeli v téměř kompletní sestavě, což bylo znát i na výsledcích.
výhra 26.01.2019 BK Synthesia Pardubice - ADFORS Basket Litomyšl 53:80 (14:14 24:36 43:57)
Tomáš Folta - 22, Adam Kubíček - 16, František Tupec - 12, Adam Bielko - 8, Tomáš Sedláček - 8, Jonáš Brýdl - 6, Matěj Hanuš - 4, Ondřej Vomáčka - 4, Kryštof Grujbár - 0, Vojtěch Tupec - 0

Do zápasu s dobře známým soupeřem jsme nevstoupili nejlépe, když jsme v úvodních minutách dovolili soupeři mnoho doskoků pod naším košem a v útoku jsme dělali zbytečné ztráty. V osmé minutě jsme tak prohrávali 7:10 a do konce první čtvrtiny jsme dokázali vyrovnat na 14:14. Do druhé periody jsme vstoupili s cílem zdvojovat při presinku, což nám přineslo mnoho snadných košů a tento pětiminutový úsek jsme vyhráli 17:0. Jak se později ukázalo, byl to klíčový moment v zápase. V dalším průběhu se hra vyrovnala a my si stále udržovali vedení mezi 8 a 16 body. V závěru jsme po prostřídání domácí sestavy naše vedení ještě navýšili na konečný 27bodový rozdíl.

V tomto zápase nás trápily především dvě věci. Útočný doskok Pardubic, kdy jsme nedokázali dostatečně důrazně soupeře odstavit od doskoku a dali jsme tak domácím 20 nových pozic v útoku, což je příliš. Druhým problémem byly naše ztráty. Obrana soupeře nebyla zase tolik aktivní, abychom museli ztratit 27 míčů.

Rozdílovým hráčem zápasu byl Tomáš Folta, který dnes vyčníval nad hráči obou týmů. Příjemně v útoku překvapil Fanda Tupec, který má v zápasech spíše defenzivní úkoly, ale dnes zaznamenal 12 bodů, když se prosazoval především střelou ze střední vzdálenosti. Střelecky se výrazněji ještě dokázal prosazovat Adam Kubíček, opět z pole a z perimetru.

výhra 27.01.2019 Královští Sokoli - ADFORS Basket Litomyšl 59:58 (11:14 19:35 38:46)
Tomáš Folta - 24 (+16 doskoků a 10 zisků), Tomáš Sedláček - 20, František Tupec - 6 (+10 doskoků a 6 zisků), Ondřej Vomáčka - 4, Adam Kubíček - 2 (+8 doskoků), Vojtěch Tupec - 2, Adam Bielko - 0, Kryštof Grujbár - 0, Matěj Hanuš - 0

V neděli se nám v Hradci Králové kromě domácích hráčů postavili i kluci z Trutnova, Rychnova n.K., Brandýsa n.L. a Holic. Z těchto všech chlapců je totiž místní tým tvořen. Celkem tedy proti nám hrálo 5 hráčů, kteří jsou členy regionálního výběru U14. Takže rozhodně žádný lehký soupeř, ba naopak. Navíc v domácí sestavě ční nejenom svoji výškou Bóďa Slawisch, kterého naši chlapci samozřejmě znají víc než dobře.

Úvodní čtvrtina byla hodně vyrovnaná a my jí vyhráli 14:11. Ve druhé desetiminutovce nemohl hrát Bóďa a toho jsme využili k vítězství 21:8 v této periodě a v poločase jsme tak vedli 35:19. První půle nám vyšla herně opravdu dobře, ale pokud bychom proměnili jasné šance, mohl být náš náskok i třicetibodový. To bohužel nebyl a soupeř ve druhé půli průběžně stahoval náše vedení. Tři minuty před koncem jsme vedli 57:48, ale koncovku jsme takticky nezvládli, udělali v ní několik chyb a prohráli jí 1:11 a celkově zápas ztratili o jediný bod. A to ještě vítězná střela soupeře byla trojka o desku :-).

 

Důvod naší porážky však není v koncovce, ale v celém průběhu zápasu, kdy jsme nedokázali proměnit řadu i vyložených příležitostí. Jedno statistika vypovídá o všem. V celém zápase jsme na koš soupeře vyslali 91 střel z pole a z toho jsme jich dali jen 24! Pokud bychom stříleli aspoň průměrně, tak jsme vyhráli o 20 až 30 a zápas bychom hodnotili ještě lépe. Takže ta střelba je takovou kaňkou na našem výkonu, který ale nebyl špatný. Byl to zápas, kde jsme občas udělali nějakou chybu a hlavně nedávali koše, nic víc, nic míň. Z individuálních statistik je zajímavý výkon Tomáše Folty, který zaznamenal triple-double za 24 bodů, 16 doskoků a 10 zisků.

 

Je možné, že jedním z důvodů porážky může být i náš herní styl. Striktně bráníme 1na1 a nezatahujeme se do vymezeného území a na to někdy doplatíme. Pokud prohrajeme souboj 1na1, tak pak většinou dostaneme koš. Naším cílem totiž není naučit hráče pořád někde pomáhat (na to mají ještě čas a naučí se pak poměrně rychle), ale bránit a ubránit svého hráče. A právě tato taktika může kluky naučit tyto souboje vyhrávat. Nechceme vyhrát za každou cenu, ale chceme hlavně posouvat naši výkonnost a to se myslím stalo i dnes a byl to pro nás cenný zápas. Ostatně v šatně po zápase jsme si to dostatečně vše zhodnotili.

Mějme na paměti o jak mladé hráče jde a že hlavním cílem nejsou výhry a body do tabulky, ale rozvoj a výchova hráčů. A o to nám jde především!

Zobrazit celou zprávu
28.01.2019 Martin Šorf

Minižactvo U11 prohrálo oba zápasy s Holicemi

PDF download
S odstupem týdne nás los zavedl k dalšímu těžkému soupeři, tentokrát do Holic, které během probíhající sezóny prohráli pouze s Pardubicemi. Po pár omluvenkách jsme nakonec vycestovali s osmi hráči. Během týdne jsme si na tréninku zopakovali některá základní pravidla, a ještě se v krátkosti vrátili k našemu zápasu proti Pardubicím. A nyní jsme měli možnost si to vyzkoušet.

Do zápasu jsme vstoupili s taktickými pokyny na důraznou osobní obranu, běhat s hráči soupeře a v útoku hrát jedna na jedna s probíháním. Už po prvních minutách to byl na hřišti boj, ale dařilo se nám se soupeřem držet krok a čtvrtinu jsme prohráli 7:12. V návaznosti na to, že je všeobecně málo rozhodčích, tak zápas „pískali“ dva pánové z Holic. Už během první čtvrtiny, a pak následně i v dalších, začal soupeř bránit ne osobně 1na1, ale se zdvojením až ztrojením a když se nám toto podařilo překonat, tak soupeř na nás čekal kolem „šestky“ a víceméně bylo po zápase. Pánové, kteří zápas pískali, tento styl hry odmítli trestat s odůvodněním, že neznají pravidla. Trenér domácích to okomentoval slovy, že si může hrát, jak chce a svoje hráče pobízel k tomuto druhu obrany, který dle mého názoru, a i dle platných pravidel minibasketbalu, nejsou dovoleny. Hráči bojovali, ale na domácí pětici to nestačilo. Zbytek zápasu byl boj, soupeř nám dobře ubránil Bohdanu, mimochodem nejlepší hráčku na hřišti, a Tadeáše.  Celkově jsme měli velké množství ztrát, a i když se nám podařilo ubránit soupeřův útok, v našem útoku jsme byli bezradní.

výhra 26.01.2019 BVK Holice - ADFORS Basket Litomyšl 60:23 (12:7 31:13 47:21)
Bohdana Metyšová - 7, Tadeáš Tichý - 6, Adam Kodýtek  - 4, Lukáš Peřina - 4, Daniel Večeřa - 2, Šimon Grujbár - 0, Dominik Hodek - 0, Pavel Vacek - 0

Do druhého zápasu jsme šli se změněnou taktikou. Byli jsme si vědomi toho, že nás bude soupeř opět zdvojovat, ztrojovat a napadat hned po výhozu. Cílem bylo, abychom vyváželi míč ve dvou a již při náznaku zesílené obrany rychlými přihrávkami přenesli hru na druhou stranu. Následně Bohdana s Tadeášem měli hrát na trojce a zbytek týmu probíhat pod koš a takto rychle překonat obranu soupeře. A soupeř se v tomto zápase již tolik nezatahoval do šestky. Tato taktika se nám celkem i dařila a druhý zápas již vypadal jako basketbal. Celý zápas jsme tahali za kratší konec. Je nutno říci, že na soupeřově straně byla větší basketbalová kvalita. Obzvláště hráč číslo 30 – Urbánek nám nešel ubránit. S pravidelnou rotací týmu bylo také vidět, že někteří naši hráči jsou proti soupeři pomalí a naivním driblinkem jsme nabízeli míč soupeři. Konečný výsledek 70:52 není vůbec špatný.

výhra 26.01.2019 BVK Holice - ADFORS Basket Litomyšl 70:52 (16:7 37:15 57:35)
Daniel Večeřa - 12, Dominik Hodek - 9, Bohdana Metyšová - 8, Adam Kodýtek  - 6, Lukáš Peřina - 6, Pavel Vacek - 6, Tadeáš Tichý - 5, Šimon Grujbár - 0

Co k oběma zápasům dodat. Tyto zápasy s těžkými soupeři nám ukazují, kde se musíme zlepšit. Basketbal je dynamický sport a v obou zápasech jsme soupeře vůbec nestíhali fyzicky. Nesčetněkrát šel soupeř do rychlého protiútoku 3 na 1 nebo 4 na 2. Jak jsem již psal výše, měli jsme spoustu ztrát ať už nepřesnou přihrávkou (spíše odhozením míče) nebo nekvalitním krytím míče při driblinku. 

 

Na rozhodčí ani hru soupeře se vymlouvat nemůžeme, ti za naši prohru nemohou. I když bych to rád alespoň trochu okomentoval. Ano, rozhodčí nejsou a bude normální, že zápasy budou pískat rodiče nebo kdokoli, kdo bude chtít. Ano, nikdo z nás to nedělá pro peníze, ale přece jenom by to mělo mít alespoň vyrovnaný ráz. Okomentovat tvrdý úder lokte do břicha tím, že basketbal je kontaktní sport, mi přijde opravdu mimo, obzvláště když pak hráčka nedohraje zápas a jen se sebezapřením odehraje druhý. Díky Bohdanko. O pravidlech jsem již psal výše. Sám osobně jsme si myslel, že Holice nás přehrají jen a pouze svojí basketbalovou kvalitou, která tam určitě je. K trenérovi domácího týmu jsem měl a stále ještě mám velký respekt, protože dokázal vychovat velké množství výborných hráčů. Ale přeci jenom tímto způsobem hrát basketbal v kategorii U11 není správné. A v součtu obou těchto faktorů si připadáte jako … (nechám na čtenáři ať si domyslí). Stále jsem přesvědčen o tom, že v této kategorii se má hrát osobní obrana, aby se hráči nespoléhali na systém, ale sami na sebe. Ubraň svého a přehraj svého. Ostatně tuto fylozifii razí náš klub ve všech minižákovských kategoriích.

Z Holic jsme si alespoň přivezli hezkou fotku s Jirkou Welschem :-). 

Zobrazit celou zprávu
28.01.2019 Zbyněk Tichý

Žáci U14B předvedli v Rychnově velkou útočnou mizérii a dvakrát prohráli!

PDF download
K zápasu sousedů v tabulce jsme vyrazili v sobotu ráno do Rychnova nad Kněžnou. Oba týmy měli shodnou bilanci 4-10 a tak se dal čekat vyrovnaný zápas. Utkání se hrálo v již trochu starší hale Romana Šebrleho, ale za mě musím říct, že mnoho lepších hal jsem neviděl. Hala je výborně projektově řešená a velmi praktická, opravdu jsem z ní byl nadšený. Bohužel to samé se nedá říci o naší hře, která mě velmi zklamala a náš výkon byl vážně špatný.
výhra 26.01.2019 BC Spartak Rychnov nad Kněžnou - ADFORS Basket Litomyšl "B" 43:21 (10:6 21:10 37:14)
Michal Broulík - 6, Kryštof Grujbár - 5, Petr Černý - 4, Daniel Král - 2, Vojtěch Marek - 2, Vojtěch Tupec - 2, David Kubíček - 0, Jakub Martiník - 0, Lukáš Pavliš - 0

Do zápasu jsme šli s odhodláním zvítězit, ale tato ambice vzala rychle za své. V útoku jsme se nebyli schopni střelecky prosadit a navíc jsme ztráceli velmi často míč. K tomu se přidala malá aktivita na doskoku, když soupeř pohodlně doskakoval pod oběma koši. V poločase jsme prohrávali 10:21. Jelikož se obraz hry po přestávce vůbec nezměnil, tak jsme nakonec prohráli podobným rozdílem i druhou půli v poměru 11:22.

V tomto zápase jsme ztratili celkem 40x míč a 37x jsme vystřelili na koš. To znamená, že ve více než polovině našich útoků jsme se ani nedokázali dostat do zakončení :-(. A to obrana domácích nebyla zase tolik aktivní, aby nám míče brala. Bylo to spíše naší laksností a také neschopností si kvalitně přihrát.

výhra 26.01.2019 BC Spartak Rychnov nad Kněžnou - ADFORS Basket Litomyšl "B" 46:32 (10:10 18:19 33:27)
Petr Černý - 8, Daniel Král - 8, Michal Broulík - 4, Vojtěch Tupec - 4, Vojtěch Marek - 3, Lukáš Pavliš - 3, Kryštof Grujbár - 2, David Kubíček - 0, Jakub Martiník - 0

Do druhého duelu jsme šli s cílem napadat mnohem aktivněji rozehrávku soupeře a zdvojovat hráče, který vyváží míč. Tato taktika se nám v úvodních minutách dařila a ve 4. minutě jsme vedli 10:2. Pak jsme trchu nepochopitelně v naší aktivitě polevili a toho domácí využili na srovnání stavu na 10:10 po první čtvrtině. Následující dvě periody se hrálo hodně vyrovnaně a před posledním dějstvím byl stav 33:27 pro domácí. Bohužel jsme závěrečnou osmiminutovku prohráli 5:13 a celý zápas tak ztratili 32:46.

Pozitivem tohoto utkání byl fakt, že jsme zmenšili počet ztrát na polovinu, tedy na 20. To nám dávalo mnohem více střeleckých pokusů, ale bohužel jsme, podobně jako v prvním zápase, nebyli schopni naše pozice proměňovat.

 

V obou zápasech jsme měli problém především ve hře 1na1. Ani doskok a návrat do obrany nebyl mnohdy ideální. Velkým limitem pak byla technická vybavenost našich hráčů. Pokud se chtějí kluci více v zápasech prosazovat, tak musí výrazně zlepšit driblink a střelbu. To ale není úkol pouze do tréninků, ale musí tomu věnovat také svůj volný čas a chodit si trénovat ven na hřiště. Samozřejmě až sleze sníh a bude lepší počasí.

Zobrazit celou zprávu
27.01.2019 Martin Šorf
Zavřít
NOMINACE
Žáci U14 19.10.2024
BK VIVIDBOOKS Pardubice
město:Litomyšl
místo:Městská hala

sraz:16:15 v hale
začátek:17:00
konec: cca 18:45

sestava:
Adam Brýdl
Maxmilián Chadima
Viet Long Doan
Josef Doležal
Martin Havel
Dominik Krejsa
Martin Nádvorník
Julián Pavlas
Radim Pecháček
Matyáš Peterka
Jakub Pokorný
Dominik Škraňka
Nicolas Dominik Sokol
Kryštof Suchomel
Jakub Tangishaka
Minižactvo U12 19.10.2024
BK Loko Trutnov
město:Trutnov
místo:Gymnázium
adresa:Jiráskovo nám. 325

sraz:7:15 u Kubíka
začátek:9:30 a 11:15
návrat: cca 14:30

sestava:
Josef Fengl
Žáci U14 20.10.2024
BK VIVIDBOOKS Pardubice
město:Pardubice
místo:Hala Dukla
adresa:V Ráji 311

sraz:10:15 u Kubíka
začátek:12:00
návrat: cca 15:00

sestava:
Adam Brýdl
Maxmilián Chadima
Viet Long Doan
Josef Doležal
Martin Havel
Štěpán Hýrek
Dominik Krejsa
Kryštof Kühn
Martin Nádvorník
Radim Pecháček
Matyáš Peterka
Dominik Škraňka
Nicolas Dominik Sokol
Kryštof Suchomel
Jakub Tangishaka

DŮLEŽITÉ
ROZPIS ZÁPASŮ 24/25

Předběžný rozpis zápasů všech týmů v sezoně 2024/2025:

Lékařská prohlídka na sezonu 2024/2025

Prosíme všechny rodiče, aby si stáhli formulář na zdravotní prohlídku syna/dcery a nechali potvrdit lékařem.

Vyplněné a potvrzené formuláře prosím předejte svému trenérovi do začátku soutěže!

Členské příspěvky na sezonu 2024/2025

 

Prosíme o uhrazení 1. platby do 10. října 2024!

 



BA Young Diamonds
BA Young Diamonds

BK Ústí nad Orlicí
BK Ústí nad Orlicí

Draci Vysoké Mýto
Draci Vysoké Mýto

Návštevy
celkem: nahravam
celkem rok: nahravam
jedinečný měsíc: nahravam
jedinečný týden: nahravam
jedinečný dnes: nahravam
online: nahravam